Neznano je postalo znano

 

Pa je prišel petek 19.10.2018, ta skrivnostni dan, ki je vsako leto tema oktobrskih pogovorov in ugibanj. Veseli, da imamo lepo vreme,  smo se  ob 8. uri  zbrali na avtobusni postaji v Kočevju in se odpeljali neznano kam. Dobro, da so vsaj vozniki vedeli kam, drugače bi se morda še sedaj vozili.

Med vožnjo se je pričelo ugibanje na zastavljeno vprašanje: »Katero znamenitost si bomo ogledali?«. Skoraj vsak je imel svoj cilj, le dva odgovora pa sta bila pravilna. Erika Miklič in Fanika Nagu sta pravilno ugotovili, da je osrednja znamenitost  izleta grad Rajhenburg, ki stoji na šestdeset metrov visokem skalnem pomolu nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save. Grajsko stavbo je med leti 1131 in 1147 dal sezidati salzburški nadškof Konrad, v stoletni zgodovini  njegovega obstoja pa so se v njem zvrstili različni lastniki: menihi trapisti,  nemško okupator je  tukaj  uredil taborišče za izgon Slovencev , po nacionalizaciji gradu pa je grad postal kazensko poboljševalni dom za ženske. Danes je grad v lasti občine Krško, s pomočjo evropskih sredstev  je doživel je celostno prenovo in je namenjen muzejski in prireditveni dejavnosti.

 

 

Po ogledu gradu smo se odpeljali do hiše Trt, vina in čokolade Kunej na degustacijo.  Hiša izhaja iz družinske tradicije vinogradništva in vinarstva že pet generacij in imajo v svoji zbirki različna vina, ukvarjajo se  s proizvodnjo čokoladnih izdelkov in čokoladnega vina.

 

 

Dobro razpoloženi smo nadaljevali pot do Gostišča Ribnik, v lasti Bogdana Dularja. Tu smo imeli kosilo, za zabavo je poskrbel harmonikar, popoldan pa smo popestrili še s krstom novih članov in kvizom. Spekli smo tudi nekaj kostanja, zaplesali in že je prišla ura odhoda.

 

 

V Kočevje smo se vrnili malce utrujeni, vendar zadovoljni, saj smo preživeli lep dan.

 

Hvala vsem, ki ste nam zaupali in se z nami podali v neznano, hvala pa tudi voznikoma za varno in prijetno vožnjo.

Vaše društvo

Zapisala: Barbka

 

 

(Visited 84 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja