POGLED SKOZI SLIKO IN BESEDO

Lepota narave, izvirnost ročnih spretnosti, druženje in pogled skozi  objektiv nam pričara in slikovno opiše življenje okrog nas, ujeti prizori so čudovita stvaritev nas samih.  Na tak način sva pričeli članici foto krožka Ana Kosten in Andreja Pezdirc. Čas od ustanovitve leta 2014 do letos sva izkoristili za postavitev več razstav na panojih v avli in v sejni sobi društva.

Razstave so predstavljale dogodke na društvu, aktivnosti posameznih članic kot tudi skupin in lepote narave.

PUST. Nekaj let zapored se je skupina članic društva udeleževale pustne povorke po mestu, pa tudi po prijateljski Crikvenici. Lepo našemljene v žabe, gosenico, cigane in še kaj so na razstavljenih slikah prikazale izvirnost svojih mask.

 

Razstave narave so izkazovale paleto barv v »poletnih utrinkih« in sicer: popotovanje po Italiji,   prikazan  in  opisan kraj  – Cinque Terre, zanimiv po svoji arhitekturi in izjemno slikoviti naravi; vedno privlačne so slike sončnega zahoda na morju;  cvetje v številnih barvnih odtenkih in reka Rinža s prikazom mostov in jezov.

Pregled društvenih zanimivosti je predstavljala razstava zelo aktivnih dolgoletnih članic, postavljena za Dan žena.

Leto 2020 bova zaključili z razstavo »OB BRANJU, DRUŽENJU IN KLEPETU SE RAZVEDRIMO«, ki prikazuje članice literarno bralnega krožka pri njihovem pogovoru o knjigi, vaji za nastop in klepetu ob kavici.

Slike in besedilo : Ana Kosten

Vodja literarno bralnega krožka Marija Nanjara pa je zapisala:

»SONČNI VZHOD PREBUJA NARAVO, BRANJE KNJIG RAZSVETLJUJE GLAVO«

Ta mongolski pregovor smo si članice bralnega krožka Društva upokojencev Kočevje izbrale za uvodno misel na seznamu knjig za bralno značko, ki je bila že trikrat podeljena ob kulturnem prazniku 8. februarja. Članice BK se družimo že osmo leto vsako drugo sredo ob kavici. Pogovarjamo se o prebranih knjigah, beremo odlomke in si izmenjujemo mnenja Seznanjamo se s knjižnimi novostmi. Najbolj zanimiva je debata o skupni knjigi. Letos je bil to roman italijanske pisateljice Suzanne Tamaro POJDI, KAMOR TE VODI SRCE. Privlačijo nas knjige, v katerih odkrivamo izkušnje in spomine starejših oseb. Skupaj pripravimo seznam, nasvete dobimo v Knjižnici Kočevje in v knjižnih revijah. Knjige si sposojamo tudi v knjižnici na društvu. Mnogo članov društva je prineslo knjige od doma in nastala je naša KNJIGOTEKA.

Proslavo ob kulturnem prazniku popestrimo z recitalom pesmi in proze slovenskih književnikov. Obeležile smo obletnice rojstva in smrti Frana Milčinskega Ježka, Ivana Cankarja in Valentina Vodnika. Z branjem in petjem smo predstavile ljudske pesmi in prve znane slovenske pesnice.

Udeležile smo se književnih večerov v knjižnicah v Kočevju in Ribnici ter obiskale Knjižni sejem v Ljubljani.

Načrtov je še več, le upamo, da nam jih letošnja epidemija ne bo preveč zavrla.

 

(Za tem besedilom vstavi poslane slike)

 

 

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja