Prebrale smo ….. september 2022

Nevenka Križ, naša zvesta  bralka,  nas je zopet razveselila in nam v branje  poslala članek,   v katerem je vsebini prebrane knjige dodala  tudi svoje poglede in razmišljanja.   

Lepo se bere,   hvala !!!                                             društvo

—————————————————————————————————————–               Minilo je dopustovanje in mesec september, z njim pa tudi preboleli covid. Menim da sva oba zbolela zadnji dan dopusta,  ko smo se vračali domov. Sedaj je stanje že skoraj dobro. Sama sem že bila na Regijskem gasilskem tekmovanju za izbor na državno prvenstvo. Bile smo druge.  Naslednje leto se bomo  na državnem tekmovanju potegovale za najboljšo uvrstitev.  In to pri naših letih!                                                                                                                          Ker sem med prebolevanjem covida imela dovolj časa za branje, sem si dala duška s knjigo z naslovom Bolj star, bolj živ, ki opisuje preživljanje prostega časa starejših in starih ljudi predvsem v Ameriki. Res imajo tam ljudje drugačno življenje in veliko možnosti.

Res pa je tudi, da imamo v Sloveniji srečo, da je politika naklonjena starejšim in njihovemu preživljanju prostega časa. Poleg Društva upokojencev, ki je organizirano za delovanje starejših, poznamo še številna društva, kot gasilsko, planinsko, razna športna društva in podobno, ki so organizirana za starejše oz. iz svojih vrst ne izločajo starejših. Tako je od posameznika odvisno kam se bo vključil in kje bo deloval. Možnosti je tudi pri nas veliko.

BOLJ STAR, BOLJ ŽIV

Od kod izvira odpor do staranja se na začetku knjige, ki razbija številne mite o staranju, sprašuje avtor Carl Honore.

Zakaj starost marsikdo enači z boleznijo, usihanjem moči, depresijo, demenco in osamljenostjo? Ali je to res edina pot staranja? Med nami živijo ljudje (vsakdo kakšnega pozna) pri katerih ne pomislimo najprej na njihova leta. Preprosto jih občudujemo. So pametni, življenjsko izkušeni, še vedno aktivni in neposredno koristni  za družbo.

Upokojitev je obdobje zasluženega počitka, ko se lahko posvetimo sebi ter družini, in imamo čas za ukvarjanje z različnimi dejavnostmi. Predvsem za vse, za kar prej nismo imeli dovolj časa.  Res ni treba, da bi ob misli na starost pomislili na najslabši scenarij.

V knjigi je veliko razlogov za optimizem, če le želimo delati to kar pripomore h kakovosti življenja v poznih letih  ̶  trenirati možgane in telo. Jesti moramo uravnoteženo hrano, piti zmerno, ne kaditi in se čim bolj izogibati stresu. Predvsem pa moramo negovati pozitiven pogled na svet in na staranje, kar nam podaljšuje življenje. Dobro je gojiti humor in se smejati, najbolje na svoj račun. Skratka, manj skrbeti in več uživati.

In sedaj k zgodbi.  

Pred časom je Honore dopolnil 48 let. Na zanj pomembnem igrišču za golf je dosegel velik uspeh. Po objemih in čestitkah mu je sodnik turnirja navdušeno zavpil: »Bravo, si najstarejši zmagovalec med 240 igralci turnirja«. Honore je prebledel in oblila ga je tesnoba. Pomislil je: »Jaz, star? Bom sploh še lahko igral golf?«

Dogodek ga je pognal v raziskovanje staranja. Leta 2019 smo že dobili prevod te spodbudne knjige, ki prinaša optimizem in srečen konec. Knjiga je polna primerov pozitivnih praks in zgodb starostnikov, ki znajo živeti polno. Avtor je odlično povzel bistvo življenja, da smo stari toliko kot se počutimo. In ne glede na to, koliko let imamo, smo vedno v najboljših letih.

Prav nihče ne bi rad umrl, ampak stari pa tudi ne bi bili radi. A če se bomo zavedali naše umrljivosti, bomo veliko bolj cenili svoje življenje ter bili hvaležni zanj sleherni dan.

Vsi ne moremo biti izjemni, čisto vsi pa se lahko učimo in napredujemo tudi v jeseni življenja. Pomembno je, da se družimo in smo aktivni predvsem na področjih, kjer znamo in zmoremo pomagati tudi drugim. Darujmo sočloveku kar zmoremo in živimo s polnimi pljuči do zadnjega diha.

Ne smemo se sramovati letnic v svojih dokumentih, niti nas ne smejo omejevati. Tudi svojo »sivo« glavo nosimo pokonci, gubice pa naj kažejo na živost življenja. Če kdaj slišimo opazko, da smo »stari prdci«, naj nas to ne zamori. Nasmehnimo se, bodimo srečni, da smo doživeli svoja  leta, ki niso samoumevna.

Kaj se boste iz knjige še naučili? Staranje boste videli v povsem novi luči. Premaknili se boste od strahu do razumevanja in optimizma, ki vam bosta pomagala izkoristiti življenje do same polnosti, v vsakem življenjskem obdobju.

Živeti po lastni vesti ni lahko, je pa edino vredno človeka.

Nevenka Križ

 

 

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja