Izlet v neznano ni več uganka

Kam nas bo peljala pot v neznano?
Ja, naše člane to zanima in na vse mogoče načine sprašujejo, da bi se organizatorji izleta spozabili in izdali cilj letošnjega izleta v neznano.                                                                                      Z avtobusom smo šli na izlet v torek, 12.oktobra in potniki so imeli čas do Pijave Gorice, da povedo , v kateri kraj gremo.
Seveda, na Vače gremo, kraj, ki se nahaja v občini Litija. In Janez je celo uganil, ampak to smo oznanili šele po kosilu in ga nagradili z darilcem in aplavzom, kakor tudi ostale tri potnike, ki so povedali najbližji kraj naše končne postaje in to je bil kraj Vače. Na Vačah nas je sprejela vaška klepetulja Anka iz družinskega gledališča Kolenc, ki je ob vaškem vodnjaku povedala mnogo zanimivega o življenju nekoč.

Vače pa najbolj poznamo po »vaški situli« in središču Slovenije ter fosilni obali nekdanjega panonskega morja.
Najprej smo si ogledali cerkev sv. Andreja, ki se ponaša s čudovitim božjim grobom, ki je okrašen z barvitim steklenim mozaikom in ko prižgejo stikalo, zasvetijo stekleni kamenčki v vseh barvah in človek kar obstane, ker ne pričakuje kaj takšnega.


Potem smo si šli ogledat in otipat repliko vaške situle ali »ajmarja« kot nas je podučil vaški navihanec Lovro. Situlo je našel kmet Janez Grilc leta 1882. Umetnina je nastala v času železnodobne kulture na Slovenskem , na prelomu 5. in 6. stoletja p.n.št. Reliefi na situli so lepi, znani so konjeniki in so vidni kot halogram na osebni izkaznici in potnem listu. Pod senikom smo se posedli na klopi in popili čaj ali kavo in poslušali vaško klepetuljo in navihanega lovra. Zvedeli smo kateri poznani možje so se rodili ali živeli v Vačah, da so tu kopali bakrovo rudo. Vače so bile središče fužinarstva in rudarstva.

Nato smo krenili na ogled fosilne morske obale , ki se nahaja za obzidjem vaškega pokopališča in se razteza 400 m v dolžino . Nastala je pred 13 miljoni leti. Že od daleč nas je pozdravljal Lovro v kopalni opravi in ni pozabil povedati, da take morske obale tudi Hrvaška nima. Videli smo fosile školjk in zob morskega psa.

Z avtobusom smo se odpeljali do bližnje vasi Slivna, ki se ponaša z geometričnem središčem Slovenije. Središče simbolično označuje obelisk. GEOSS je zasnovan kot simbol slovenstva. Poleg se nahaja tudi park z repliko knežjega kamna in grba Republike Slovenije in samostojne RS Na koncu pa nam je Anka doživeto recitirala Prešernovo Zdravljico, mi pa zapeli Radi se imamo in spili kozarček vina ali soka.


Tu se je naše druženje z Anko in Lovrom končalo. Pot smo nadaljevali v vas Vidrga, v gostilno Pri Vidrgarju na kosilo. Tu nas je že čakal Jernej s harmoniko, tako da smo kar takoj zaplesali. Kosilo je bilo tudi odlično. Podelili smo nagrade tistim, ki so uganili cilj potovanja. Izvedli smo tudi tombolo in podeli tri glavne nagrade in še nekaj tolažilnih tistim, ki jim je morda manjkala ena ali dve številki. Jernej je neutrudno igral, mi pa plesali. Dobre volje ni manjkalo in veseli obrazi so bili povsod.


Ob » pol petih » smo krenili proti domu, ker smo se na željo potnikov ustavili še na Trojanah. Po dišeče krofe smo šli !
Domov smo se vrnili ob 19. uri, vsi veseli in zadovoljni.

Napisala Tatjana

 

 

(Visited 147 times, 1 visits today)

One thought on “Izlet v neznano ni več uganka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja