Majski izlet

V petek, 20.maja 2022 smo  ob 7. uri zjutraj  odšli na izlet po Krasu, tokrat bliže italijanski meji. Najprej smo zavili v Divačo, manjši kraj s 1700 prebivalci a najpomembnejše prometno krožišče na Krasu.

Ogledali smo si muzej slovenskega filma in igralcev, ki se nahaja v tipični kraški hiši, imenovani Škrateljnova domačija. Ob pogledu na artefakte in slike si lahko zataval nazaj v mladost, saj smo večino filmov in igralcev prepoznali. Vodička nam je še povedala, da je najuspešnejši slovenski film v tujini Kekec – na Kitajskem ga predvajajo še sedaj, seveda v njihovi verziji. Spomnili smo se tudi Ite Rine, prve slovenske filmske zvezde, ki je bila rojena leta 1907  prav v Divači z imenom Ida Kravanja. Zaslovela je s filmom Erotikon .

 

Po ogledu filmskega muzeja smo se odpravili na kosilo v gostišče Risnik. Hitro smo bili postreženi in hrana je bila dobra.

 

Pot nas je vodila še v Sežano. Občina Sežana, ki  meji z Italijo, šteje 14.000 prebivalcev, sam kraj pa 6.000 tisoč. Je turistično razvito območje, saj ima 32 nastanitev , od tega 10 hotelov. Sežana je večji razvoj doživela z zgraditvijo cesarske ceste od Dunaja do Trsta leta 1730. Je tudi zaledje Trsta. Sem so se umikale pred vrvežem Trsta bogate trgovske družine in pustile pečat, ki je viden še danes.

Ob vili Mirasasso je bil zasajen botanični vrt in nekatere rastline, kot na primer cedre, še danes vabijo v svojo senco. Prijazna vodička Melita nas je vodila po poteh vrta in o vsaki rastlini ali zasaditvi  je vedela kaj zanimivega. Naši radovedni upokojenci so postavljali vprašanja, kar je bilo vodički všeč in tako se je naš čas ogleda podaljšal za eno uro.

            

    

Ogledali smo si tudi učni center o Krasu, kjer so nam predvajali film , da smo si lažje predstavljali, kako se je razvijala okolica oziroma območje krasa pred 12.000 leti do danes. Legenda pa pravi, da je kras nastal, ko se je bogu strgala vreča v kateri je nosil kamenje, da bi ga stresel v morje.

Na poti proti domu smo naredili postanek v Lipici. Ura je bila že 17 in konji ter kobile z žrebeti so se odpravljali k počitku in so prišli čisto blizu ograje . Res so občudovanja vredni. Nadihali smo se kraškega zraka v senci dreves in se še malo odpočili.

Domov smo prispeli veseli in zadovoljni ob 19.30 uri.

 

Zapis: Tatjana

 

 

(Visited 111 times, 1 visits today)

One thought on “Majski izlet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja