Po dolgem premoru več let smo letos veseljem pričakovali spomladansko letovanje.
Organizirali smo ga skupaj z agencijo Travel Tilago od 9. do 13.marca 2022 v Opatiji. Na 5-
dnevni dopust je odšlo 47 naših članov.
Na poti v Opatijo smo se ustavili v starodavnem mestu Bakar. Domačinke, oblečene v
meščanska oblačila iz 19.stol. in dva vojščaka, so nas prijazno sprejeli in nas pogostili z
bakarsko vodico, baškotini (podobno presti) in pecivom. Kraj sta močno zaznamovala
koksarna in pristanišče za razsuti tovor. Sedaj pa si krajani želijo , da postanejo turistični kraj.
Kar nekaj »biserčkov« skriva ta kraj: izliv sladke vode s hribov v morje, ob njem pa je
sladkovodno jezerce s postrvmi, katedralo, ki je druga največja v Hrvaški, vinograde na
strmih pobočjih, ki so terasasto grajeni iz kamna in so delo ženskih rok.
Popoldne smo prispeli v Opatijo in se namestili v hotelu Istra. Opatiji ne rečejo zaman »stara dama« ali »kraljica turizma«, saj na vsakem koraku ponuja obiskovalcu nekaj novega lepega. Polno je lepih parkov in zelenja s kipi in fontanami, vmes pa se skrivajo vile in hoteli z lepimi detajli. Sprehajali smo se na znameniti promenadi Lungo Mare. Ves čas dopusta smo imeli lepo vreme, tako da je bilo dovolj časa za odkrivanje lepot Opatije. Lahko smo se kopali v notranjem bazenu z morsko vodo ali odšli v bližnji hotel na wellnes.
Odšli smo tudi na izlet v Kastav , ki se ponaša s starodavnim mestnim jedrom z ložo in
vhodnimi vrati. Jedro je bilo ograjeno z obzidjem z devetimi stolpi, od katerih je ohranjenih
še šest. V loži še danes potekajo slovesne seje občinskega odbora. Z obzidja je lep razgled na Opatijsko riviero in Učko. Obiskali smo Trsatsko svetišče in se sprehodili skozi Reko, upravno središče Kvarnerja in največje hrvaško pristanišče.
Zadnji dan dopusta smo po zajtrku odšli v osrčje Istre, v deželo tartufov in mesto Pazin.
Pazin je tudi starodavno mesto v osrčju Istre, ki se omenja že v 10.stoletju. Mesto se je
razvijalo na robu kraškega ponora. Na strmi, 120 m visoki skalni steni stoji stari grad
»Kaštel«. Zanj pravijo, da nikoli v svoji zgodovini ni bil zavzet in je zato tako dobro ohranjen.
Vozili smo se po delu Istre, ki je poznano kot rastišče črnih in belih tartufov. Ustavili smo se vPaladini, kjer se nahaja kmetija Karlić. Člani družine so že četrta generacija, ki se ukvarja s
tartufi in šolanjem psov za iskanje gomoljev. Postregli so nas z vinom, namazi iz belih in črnihtartufov, fritajo. Bolj intenziven okus in vonj ima bel tartuf.
Ob cesti pri kmetiji je cvetela rumena mimoza, ki nas je spominjala, da prihaja pomlad in nas v rahlem vetriču pozdravljala na poti proti domu.
Dopust je bil tematsko zelo bogat in raznolik in se ga bomo še dolgo spominjali.
Zapisala Tatjana
Lepo letovanje, lep zapis. Bravo!