Srečanje prostovoljcev PZDU Dolenjske in Bele krajine

Na srečanje 26.9.2022 se je prijavilo 12 prostovoljcev našega društva, z nami pa je na pot odšla tudi predsednica DU Kočevje Barbka Bižal Kolar, ki smo jo z veseljem sprejeli medse.

Ob 8. uri smo se odpeljali iz Kočevja proti Semiču, kjer so nas pričakali prostovoljci DU Semič, v pozdravnem nagovoru pa nas je pozdravila predsednica DU Semič.  Najprej so nas popeljali  na ogled njihovega novega, lepo urejenega kulturnega doma, kjer smo si ogledali razstavo akvarelov, kustosinja pa nas je seznanila  o zgodovini Semiča. V domu imajo krasno veliko dvorano in celo dvigalo, saj je dom zgrajen v dveh nadstropjih.

Po ogledu doma smo odšli na ogled muzejske hiše, ki predstavlja staro mestno jedro Semiča.V njej smo si ogledali naravoslovno zbirko posvečeno kraški pokrajini. V samem muzeju imajo zelo lepo imitacijo jame in predstavitev črnega močerila ter človeške ribice.

Sledil je ogled cerkve, ki je bila 2020 v celoti moderno obnovljena in je v čudovitem stanju, ima tudi talno ogrevanje ter vse potrebno udobje.

 

Čas nas je lovil, pa vendar smo odšli do Učnega vrta dr. Drganca, ki se ponaša s starejšimi visokodebelnim sadnim drevjem in veliko zdravilnih in v kulinariki uporabnih zelišč. Oskrbnik vrta nam je na primerih prikazal pravilno zrelost jabolk, obiranje in shranjevanje sadja, orodje za obiranje  ter načine cepljenja drevesnih sadik. Za opraševanje poskrbijo domače in divje čebele, za dobro rast pa gnojenje z naravnimi gnojili. Vrt se lahko obišče kadarkoli saj je odprt v vseh letnih časih in tako  vedno poskrbi za drugačen pogled.

Prijazni gostitelji so se z nami nato odpeljali še do izvira reke Krupe in naprej do Kanižarice, kjer smo imeli kosilo v gostišču Štajdohar .

Tukaj so nas s krajšim kulturnim programom sprejeli člani DU Črnomelj,  nato pa smo se pomešali med ostale prostovoljce PZDU in ob kosilu tudi malce poklepetali. Pozdravila pa sta nas  tudi podpredsednica ZDUS Vera Pečnik in predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine Dušan Kraševec, ter se nam zahvalila za humano delo, ki ga opravljamo.

Po kosilu smo se  zadovoljni, malce utrujeni  in z novim delovnim zagonom vrnili na naše domove v Kočevju.

Zapisala: Jelka Poje

(Visited 45 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja