Natečaj za fotografije

                                             Prosta izbira

Komisija za tehnično kulturo ZDUS razpisuje fotografski natečaj s katerim odpiramo prostor ustvarjalnosti za vse upokojence – ljubitelje fotografije.

 1. Pogoji za sodelovanje

Pravico do sodelovanja imajo vsi upokojenci, člani  DU, ki so vključena v ZDUS.

 1. Prijava na natečaj, označevanje fotografij in pošiljanje

Za natečaj ni prijavnine. Na natečaju sodelujejo vsi udeleženci, ki bodo avtorske, digitalne fotografije s sklicem na temo Prosta izbira poslali do vključno 20.2.2023 po elektronski pošti na naslov: dragica.lackovic@zdus-zveza.si

Vsak avtor lahko sodeluje največ s tremi (3) fotografijami ( barvnimi ali črno belimi). Fotografije morajo biti v JPEG formatu v velikosti do max 2 MB. Razmerje stranic naj bo 4:3 ali 3:2.

Lice fotografije mora biti brez podatkov.

Na ta natečaj avtorji ne smejo pošiljati fotografij, ki so morda že bile poslane na naše  dosedanje natečaje.

Vsaka fotografija naj bo obvezno označena z zaporedno številko in naslovom fotografije. Naslovi fotografij naj bodo kratki (Primer oddaje treh fotografij: Janez Novak 1 Slap, Janez Novak 2 Tolmun, Janez Novak 3 Kapljica vode ).

Skupaj s fotografijami pošljite še naslednje podatke: Ime in priimek avtorja, v katero DU ste včlanjeni, telefon in elektronski naslov.  Prejete fotografije organizator hrani v e-arhivu ZDUS kot del natečajne dokumentacije.

 1. Teme fotografij

Fotografom, tudi ljubiteljskim, se ponuja mnogo motivov, ki so vredni fotografiranja. Med temi številnimi motivi pa ima fotograf enega ali dva motiva, ki jih najraje fotografira in so mu takšni uspešni posnetki najljubši. Ta natečaj vam ponuja, da predstavite vaše posnetke z motivi, ki so tudi vam najljubši in najboljši. Sami lahko izbirate med posnetki narave, pokrajin, arhitekture, športnih in drugih dogodkov, portretov ljudi ali živali itd.,itd.

Izbira teme je  torej prepuščena vam fotografom, mi pa pričakujemo dober odziv na ta natečaj.

 1. Avtorske pravice

S prijavo avtor zagotavlja, da so fotografije avtorske in dovoljuje njihovo objavo za namene promocijske dejavnosti tehnične kulture v ZDUS, kar  vključuje tudi objavo v medijih ZDUS, ( reviji ZDUS Plus, Novičkah ZDUS, spletni strani ZDUS, na Facebook ZDUS z ustrezno navedbo avtorja ).

Sodelovanje na natečaju in objave niso honorirane. Organizator natečaja ne prevzema nobene odgovornosti za nepravilno rabo ali kršenje avtorskih pravic tretjih oseb. Na natečaju ne morejo sodelovati člani ocenjevalne komisije.

Avtor fotografije je seznanjen, da bodo njegovi osebni podatki uporabljeni s ciljem zagotavljanja pravic in obveznosti ter vodenja evidence za namen promocije  ZDUS. Avtor daje s prijavo na natečaj prostovoljno privolitev za zbiranje, obdelavo in hrambo njegovih osebnih podatkov v evidenci organizatorja natečaja.

Avtor je seznanjen, da ima možnost vpogleda v lastne osebne podatke, pravico do popravka in izbrisa podatkov. Avtor pošlje tako zahtevo na ZDUS tajnistvo@zdus-zveza.si. Organizator bo osebne podatke hranil še pet let, nato jih bo izbrisal iz evidenc.

 1. Izbor fotografij za razstavo in objavo in obveščanje avtorjev

Prejete fotografije bo 27.2.2023 pregledala ocenjevalna komisija v sestavi  Viljem Šetar – predsednik, Nevenka Vidmar, Marica Rošker – članici. Komisija bo odločila katere in koliko fotografij bo razstavljenih in avtorji bodo o tem obveščeni 2.3.2023

Komisija bo pri izboru upoštevala naslednje kriterije:

 • upoštevanje pogojev za sodelovanje,
 • vsebinska ustreznost in skladnost z razpisano temo,
 • estetska vrednost in tehnična dovršenost,
 • inovativnost pristopa.

V primeru izbora večjega števila fotografij bo organizator prilagodil trajanje razstave tako, da bodo razstavljene vse fotografije.

Odločitve ocenjevalne komisije so dokončne.

 1. Razstava fotografij natečaja

Komisija za tehnično kulturo bo pripravila razstavo izbranih fotografij v prostorih ZDUS, Kebetova ulica 9, Ljubljana. Razstava bo trajala od 6.3.2023 do 29.9.2023

Vse izbrane fotografije bodo objavljene tudi na spletni strani ZDUS.

Nekatere izbrane fotografije bodo po izboru Ocenjevalne komisije razstavljene po zaključku razstave v ZDUS v prostorih Ministrstva za obrambo Ljubljana.

 1. Informacije

Podrobne informacije o natečaju vam lahko posredujeta:

Dragica Lackovič, ZDUS tel: 01 519 50 86, E mail: dragica.lackovic@zdus-zveza.si

Viljem Šetar tel: 041 716 011 E mail: viljem.setar@triera.net

Natečaj bo objavljen v Novičkah ZDUS, spletni strani ZDUS in na FB.

Vljudno vabljeni k sodelovanju in vam želimo prijetne fotografske trenutke v iskanju motivov.

Predsednica Komisije za tehnično kulturo

          Zdenka Bevc Škof

 

 

(Visited 51 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Natečaj za fotografije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja