Bralni kotiček – KITA

KITA

je prvenec v Franciji rojene  Laetitie Colombani, ki  je poleg pisateljice tudi režiserka, scenaristka in igralka. Roman vsebuje tri življenjske zgodbe treh žensk. Vsaka živi svojo zgodbo v različnih delih sveta. Vse tri so odločne, sledijo svojim ciljem, hkrati pa so polne človečnosti. Ne da bi se poznale,  so med seboj povezane z lasmi in pletejo kito upanja in solidarnosti.

Smita živi na severu Indije. Je poročena in ima hčerko Lolito, godno za šolo ali za delo. Njena družina spada v najnižjo in najbolj zaničevano kasto. Starša opravljata najbolj umazano delo za mizerno plačilo in ostanke hrane družin, katerim Smita čisti latrine, oče pa lovi podgane in jih prinaša domov za prehrano. Smita sanja o tem, da bi njena hči pretrgala stoletno tradicijo in ušla življenju v  revščini. Lolita res začne hoditi v šolo, a se ni izšlo. Že prvi dan se upre učitelju, ko jo  določi za čiščenje razreda. Oče se vda, a Smita vzame usodo v svoje roke in s hčerko zbežita od doma z upanjem na boljšo prihodnost v zelo oddaljenem Čenaju.  Med potjo se ustavita v svetišču Tirupati. V zahvalo za svojo usodo obe darujeta edino, kar imata, svoje lepe lase.

Druga je Siciljanka,  Giulia, dvajsetletno dekle, ki rada obiskuje knjižnice in je navdušena bralka. V domači delavnici priprave las za lasulje jo oče  nauči vseh postopkov dela in vodenja delavnice. Giulia je spretna in priljubljena. V knjižnici  spozna indijskega priseljenca, s katerim se zbližata. Ko se oče ponesreči in pristane v bolnišnici in umre, mlada Giulija prevzame vodenje delavnice. Tedaj ugotovi, da je delavnica tik pred stečajem. Kaj bo z družino in kaj z zaposlenimi? A Kemal ji pove rešitev. Predlaga, da začno uvažati lase iz Indije, kjer jih je več kot dovolj, v Italiji pa jih primanjkuje. Jima bo uspelo rešiti delavnico, družino in zaposlene pred bankrotom?

Tretja, Sarah živi v Montrealu v Kanadi. Je samozavestna in uspešna odvetnica ter družabnica v odvetniški pisarni. Njen dan je načrtovan do minute natančno. Je tudi mati samohranilka treh otrok, ki ju ima z dvema moškima. Bila je dvakrat poročena in dvakrat ločena, ker ni imela časa za moža. Prednost je vedno dala službi. Prepričana, da bo postala direktorica po upokojitvi svojega šefa, izve da je zbolela za rakom. Na začetku bolezen skuša skriti tako kot svoji nosečnosti, a skrivnost se razkrije sama. Namesto pomoči in  podpore  Sarah odvzamejo še zadnji primer, ki ga zastopa. Pošljejo jo na bolniško. Po globoki depresiji se Sarah odloči živeti za družino; zase in za otroke. Kupi si najlepšo lasuljo in se z dvignjeno glavo poda v boj z boleznijo, za življenje.

Čeprav sem veliko napisala o vsebini knjige, je še več ostalo skritega. Zato se potrudite in Kito vzemite v branje. Knjiga ponuja veliko novih zanimivosti, ki nam lepšajo in lajšajo življenja oziroma nam širijo obzorja.

Ker ravno prebolevam covid me ima, da bi knjigo prebrala še enkrat. Hvala knjižničarki, ki jo je izbrala zame.

Nevenka Križ

 

(Visited 37 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Bralni kotiček – KITA

    1. Gospa Nada, hvala za dobre želje. Sedaj je že vse po starem, to pomeni v redu. Ob prebiranju knjige Kita, ki jo tokrat priporočam, boste zelo zadovoljni. Prisrčen pozdrav! Nevenka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja