Bralni kotiček – ŠTIRIDESET PRAVIL LJUBEZNI

Zgodba iz sedanjega časa, ki je tipično moderna.

Njo, gospodinjo Ello čisto očarajo spretno uporabljene avtorjeve besede, s katerimi jo ogovarja in osvaja po elektronski pošti, v nadaljevanju jo omreži še zgodovinska zgodba, zaradi katere sta se sploh spoznala, odločilno pa je srečanje v živo. Nova, neponarejena ljubezen jo vleče naprej, da se osvobodi okovov, ki si jih je nadela sama.

Roman govori o tem, kako lahko stara zgodba  o ljubezni in tovarištvu med verskim učenjakom Rumijem in potujočim dervišem Šamsom iz Tabriza, ki sta se spoznala v Konji  v 13. stoletju, spremeni življenje sodobnega človeka.

Roman opozarja tudi na ljubezen, ki medtem, ko ustvarja tudi ruši in za seboj pušča tiste, ki smo jih ljubili in so nas ljubili. Zaradi nove ljubezni se iz cone udobja dostikrat podamo v neznano.

Morda je meni všeč tudi zato, ker sem obiskala nekatere kraje, kjer se je dogajala zgodovina, opisana v tem romanu. Ti kraji še vedno živijo in jih Turčija veselo razkazuje mnogim turistom. Roman toplo priporočam bralcem, ki imajo radi zgodovinske romane s primesjo sladke ljubezni.

To je roman o večnih pravilih ljubezni, ki jih velja upoštevati prav vsak dan.

Toplo priporočam!                               Nevenka Križ

Elif Shafak: Štirideset pravil ljubezni

Shafakova, priljubljena turška pisateljica je pogumno zamešala mistično epski koktajl preteklosti in sedanjosti.

Glavna junakinja Ella si po letih marljivega gospodinjenja in skrbi za moža in otroke, na pragu petdesetih let, najde službo kot pomočnica literarne agentke. Ko v poskusno branje dobi srednjeveški roman neznanega avtorja, jo ta skupaj z bralcem zavrti v filozofsko in čustveno razmišljanje slavnega pesnika Rumija in sufija Šamse.

Nastane zgodba v zgodbi. Na eni strani je nesrečna Ella, zapletena v pisemsko odvisnost s skrivnostnim avtorjem, na drugi pa izgubljeni Rumi, ki v potujočem dervišu Šamsi  najde dolgo iskanega duhovnega sopotnika.

Bralci se skozi štirideset prelomnih točk skupaj z Ello prebijemo do poslednjega pravila:

»Življenje brez ljubezni je brez smisla. Ne sprašuj se, kakšne vrste ljubezen moraš iskati, duhovno ali materialno, božjo ali posvetno, vzhodno ali zahodno … Ljubezen nima nalepk, nima razlag. Je kar je, čista in preprosta.«

Ali nista ljubezen in mistika nekaj po čemer hrepenimo vsi?

Rumi velja za prvaka svetovne književnosti, pri katerem so se in se še napajajo številni literati na Zahodu. Med njegovimi zvestimi bralci najdemo tudi slovenskega pesniškega velikana Tomaža Šalamuna, tu pa tam pa ga vzamejo v roke tudi drugi intelektualci.

 

 

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja