SREČANJE PROSTOVOLJCEV V KOSTANJEVICI NA KRKI

V četrtek 21.9.2017 je bil prelep sončen dan, ravno pravi za srečanje prostovoljcev projekta ” Starejši za višjo kakovost življenja doma” ali krajše “Starejši za starejše” PZDU Dolenjske in Bele Krajine v Kostanjevici na Krki.

Po prijetni vožnji z avtobusom smo se zbrali v večnamenskem prostoru OŠ Jožeta Gorjupa. Pozdravili so nas ravnateljica šole Melita Skušek, podpredsednica ZDUS Vera Pečnik, vodja projekta Rožca Šonc in predsednik PZDU Jože Jazbec, se nam prostovoljcem zahvalili in zaželeli uspešno delo še naprej.  Sledil je zanimiv program, ki so ga pripravili učenci osnovne šole, člani DU Veliki Gaber in članice DU Loški Potok.

Nato smo si šli ogledat mesto Kostanjevico in okolico.

Najprej smo si ogledali mestno jedro Kostanjevice. Spremljala nas je lokalna vodička. Vsega se ni dalo videti, ker je Krka narasla in poplavljala. Kostanjevica je edino in najmanjše mestece na otoku sredi reke v Sloveniji. Mesto je kulturni spomenik prve kategorije in v celoti zaščiteno. Ker je bil dan lep, je bil sprehod po mestu prijeten in zanimiv.

Samostan Kostanjevica pri domačinih imenovan  Grad je bil naslednji ogled. Včasih je bil cisterijanski samostan zgrajen 1234 leta. Propadati je začel  po opustitvi leta 1786. Med drugo svetovno vojno je bil požgan. Obnavljati so ga začeli leta 1957 in obnova traja še danes. Je kulturni spomenik. Priznan je v svetu, kajti nekdanje samostanske vrtove in okolico bogatijo lesene skulpture, ki nastajajo v okviru mednarodnih kiparskih kolonij  FORMA VIVA.  V njem so leta 1974 postavili Galerijo Božidarja Jakca. To je ena največjih galerij v slovenskem prostoru.

Po vrnitvi v OŠ Jožeta Gorjupa smo si ogledali Gorjupovo galerijo, ki kaže odlične možnosti prepletanja umetnosti in pedagoškega dela. Na stalni razstavi je predstavljen izbor plastik, slik, risb in grafik iz obsežne mednarodne zbirke likovnih del 20. stoletja. Vsa pohvala velja učencem OŠ, kajti kljub temu, da so umetniška dela razstavljena na hodnikih šole, ni nič poškodovanega.

Po ogledih so nas pogostili z okusnim kosilom v prostorih šole.

Srečanje je potekalo kot vedno prijetno, poučno in polno dobre volje. Zadovoljni in v veselem vzdušju smo prispeli domov.

Zapisala Irena Šercer

(Visited 27 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja