Počastili smo kulturni praznik

V sredo 6. februarja smo se na društvu zbrali ljubitelji slovenske besede in kulture ter tako počastili slovenski kulturni praznik.

Vse prisotne je v nagovoru najprej pozdravil predsednik DU Jože Kozina,  proslavo, ki jo  je povezovala Barbka Bižal Kolar, pa je  z recitacijo Zdravljice pričela učenka 9. razreda OŠ Stara Cerkev Aneja Bižal, kateri so med deklamiranjem pomagale tudi nekatere obiskovalke, ki so pesem poznale še iz časov, ko so same drgnile šolske klopi. Lepo je bilo slišati, da Prešeren še ni pozabljen. V nadaljevanju smo prisluhnili Lani Bižal in  šaljivi pesmici ” Jura  kultura”, na klarinet pa je skladbo “Clarinet expres” zaigrala Lučka Perko.  Proslava ob prazniku kulture  na društvu pa je tudi priložnost, da se nam z recitalom predstavijo  članice  Bralnega krožka, ki prav za ta namen vsako leto pripravijo recital, posvečen  velikanom slovenskega kulturnega prostora.  Tokrat so nam predstavile odlomke iz Cankarjevih del, ( izteklo se je namreč Cankarjevo leto ), pridružila pa se jim je še Lucija Janež, ki je besede pospremila z nežnimi zvoki kitare. Tudi lepo zapeta pesem je kultura. To so dokazale naslednje nastopajoče,  Ljudske pevke Mavrica z vodjem Leonom Behinom, s pesmimi Pod klančkom, Luna sije, Goreči ogenj brez plamena in Vsi so prihajali.

Prešernove proslave so tudi priložnost za podelitev posebnih priznanj. Že drugo leto zapored, na društvu podeljujemo priznanja ” Bralna značka” Za leto 2018 so jo osvojile: Milka Marentič, Darinka Štajdohar, Marija Jerbič, Nevenka Križ, Slobodanka Done Ivanc, Marija Nanjara, Nevenka Oberstar, Kristina Tekavec in Desa Simičič Naneh. Priznanja je podelil Predsednik Jože Kozina, vsaka nagrajenka pa je dobila tudi bralni označevalnik, prikupno sovico, ki so jo naredile pridne roke članice krožka Ročnih del.

Proslavo smo tako kot je pri nas že v navadi zaključili s prijetnim druženjem in klepetom ob pecivu in kavici, za kar je poskrbela ekipa Meri +.

Vsem, ki so prispevali k počastitvi slovenskega kulturnega praznika s svojim nastopom in obiskom HVALA, za vse, tudi za tiste, ki se proslave niste mogli udeležiti pa še nekaj slikovnih utrinkov.

Zapisala: Barbka

 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja