Počitnice na Hvaru

Letošnji dopust smo preživeli na Hvaru, v mestu Jelsa in hotelu Hvar v aranžmaju nam že dolgo znane Turistične agencije Relax od 8. do 15.septembra 2023. 94 naših članov društva je odpotovalo zgodaj zjutraj proti Splitu, kjer smo se vkrcali na trajekt za Hvar. Oba avtobusa je spremljal vodič Kristjan.

Vodička Poldka, ki je z nami že vrsto let,  se nam je pridružila v nedeljo. Pred hotelom smo ji ob prihodu pripravili sprejem z girlando in šopkom suhega cvetja.  Srečanje je bilo res ganljivo in solzne oči je imel skoraj vsak. Predsednica Barbka je ob njenem prihodu dejala,  da sta tako Poldka  kot Kristjan,  kot sol in poper na juhi, brez obeh si letovanja ne moremo predstavljati, saj ju preprosto imamo radi.

Dnevi dopusta so hitro minevali po ustaljenem urniku: jutranja telovadba, zajtrk, nato sprehodi ali obisk plaže, kosilo, popoldanska čajanka, športne igre, po večerji pa ples na
terasi. Še vreme nam je bilo naklonjeno in morje je vabilo na plažo. Popeljali smo se tudi na izlet po otoku do Stari grada in Hvara. Vedno nas prevzame mediteranska arhitektura in lepo je raziskovati, kam te bo odpeljala ozka kamnita ulica, sproti pa občudovati pročelja stavb.

Nekateri pa so odšli na celodnevni izlet z ladjo do Paklenih otokov in se prepustili morju in soncu na peščeni plaži ter dobri hrani in vinu.


Mislim, da so bili udeleženci letovanja zadovoljni , saj so lahko preživeli lepe dneve dopusta, možnosti je bilo veliko.

Na koncu bi dodala samo še to, da bi morali biti na letovanjih skupine bolj pozorni drug do drugega, še bolj pa – prebrati pravila lepega obnašanja. Pa naj to razume vsak po svoje.!

 

Zapisala Tatjana

Še nekaj utrinkov….

Festival Slovenija v Pragi

Vabilu Festivala pod okriljem blagovne znamke Si.in ( Slovenija v ), katerega namen je ob prijetnem druženju  predstaviti delo slovenskih društev, se je naše društvo odzvalo tudi letos. Po lanskoletnem uspešnem debiju Pevskega zbora na Ohridu, se je letos zboru priključila še plesna skupina DU Zimzelenke. Izbrali smo Prago in se s pesmijo in plesom pridružili več kot 500 nastopajočim.

23.avgusta se je tako 44 članska druščina (v podporo se je  pridružilo še nekaj članov društva)  v  jutranjih  urah podalo  na Češko. V Prago so prispeli v zgodnjih popoldanskih urah, se malo odpočili in se hkrati pripravili na večerni del, ko je bila na vrsti svečana otvoritev Festivala, kateri je prisostvovala tudi slovenska veleposlanica na Češkem gospa Tanja Strniša. Po uvodnem delu in izmenjavi simboličnih daril, za katera so poskrbele članice naših ročnih del, so sledili nastopi devetih slovenskih skupin in tudi naše društvo je bilo med njimi. Pevski zbor se je predstavil s sedmimi pesmimi, štirimi priredbami slovenskih pesmi in tremi tipično ljudskimi, plesalke pa so zaplesale ples Slovenija in tako s plesom,  kot tudi s svojimi izvirnimi oblačili v barvah Slovenije, predstavile našo domovino. Društvo upokojencev pa je s svojimi nastopi poneslo v svet tudi ime Kočevja in Kočevsko. Petek in sobota sta bila namenjena vožnji z ladjico po Vltavi, ogledu prelepe Prage, prisostvovanju nastopom drugih skupin in druženju. nedelja pa povratku domov.

 

 

 

Donacija računalnikov in brezplačno usposabljanje

Digitalizacija ni več nekaj v prihodnosti, postala je nuja in  čeprav smo starejši  stopimo v korak s časom, da se svet ne bo odpeljal mimo nas!
To obvestilo  je namenjeno vsem, ki bi želeli stopiti v svet digitalizacije pa  nimajo lastnega računalnika, ali imajo že zastarelo opremo. Društvo Duh časa in Društvo Rampa Lab v okviru projekta Na-prostem izvajata donacijo računalnikov in brezplačna usposabljanja za prejemnike teh računalnikov. Donacija vključuje stacionarni računalnik, monitor, tipkovnico in miško s pripadajočimi kabli. Računalniki so opremljeni z brezplačnimi odprtokodnimi programi, ki omogočajo pisarniško delo, predvajanje avdio in video posnetkov, obdelavo fotografij, brskanje po spletu in še nekaj drugimi pogosto uporabljenimi programi  na primer Google Chrome, Teams in Zoom.  V društvenih prostorih bomo za prejemnike računalnikov omogočili 4 urno usposabljanje, ki ga bodo vodili mentorji društva Rampa Lab.  Vsi, ki bi želeli priti do računalnika brezplačno in v trajno last, izkoristite ponujeno priložnost in se prijavite v naši pisarni.

Zavarovanje HVAR

Za vse,  ki ste se letos odločil za letovanje na Braču,  smo  v  sodelovanju z   zavarovalnico         GENERALI pripravili skupinsko    ZAVAROVANJE ZA TUJINO Z ASISTENCO,                              saj Evropska kartica  –  NE  krije stroškov oskrbe pri zasebnikih,                                                                                                          NE krije stroškov povratka v domovino                                                                                                           stroški  se po vrnejo v višini povprečne cene enakih storitev Sloveniji, strošek zdravstvenih  storitev v tujini pa je navadno višjji, zato pogosto  tudi ni v celoti povrnjen.

KAJ NAM PONUJA  zavarovanje TUJINA

Zavarovalna vsota je do 25.000 €                                                                                                                      V primeru akutnega poslabšanja kronične bolezni je zavarovalna vsota do 1.000 €

ZAVAROVANJE KRIJE

 •  Medicinsko oskrbo in obisk zdravnika
 • Zdravljenje
 • Zdravila in zdravniški pripomočki
 • Nujne  zobozdravstvene storitve  do 100€
 • Prevoz do najbližje bolnišnice ali klinike in nazaj
 • Prevoz v domovino
 • Prevoz in bivanje za osebo, ki ostane v spremstvu zavarovanca
 • Prevoz družinskega člana ( vozovnica )
 • Prevoz posmrtnih ostankov v domovino zavarovanca
 • Vrnitev v domovino
 • Stroški zavarovanj covid kritja se povrnejo le ob predhodnem soglasju asistenčnega centra.

CENA  ZAVAROVANJA   –   za čas od 08.09.2023  do 15.09.2023

 • starost osebe mlajše od 75 let     6,88 €
 • starost od  75 do 85 leta              10,32 €
 • starost od 85 leta dalje                13,76 €

 V kolikor se boste odločili za zavarovanje vaših počitnic, se lahko prijavite v pisarni našega društva v času uradnih ur, kjer dobite tudi vse ostale informacije.

Za ureditev zavarovanja so potrebni: ime in priimek, rojstni datum, naslov bivališča, EMŠO in davčna številka.

 

Šport – junij/julij 2023

V sredo 21.6. so se naši balinarji Čop Marjan, Jože Henigman in Ivan Novak, na povabilo DU Draga, udeležili memoriala Lazec 2023 v balinanju, nastopilo je 7 ekip.

19. julija so se v Podturnu, za Županov pokal občine Dolenjske Toplice, v prijateljskem in sproščenem vzdušju  med seboj pomerili tekmovalci in tekmovalke v kegljanju s kroglo na vrvici. Tokrat rezultati niso bili tako pomembni, važno je bilo sodelovanje in druženje. Zastopali so nas: Štefan Šoštarko, Marija Jerbič, Zdravko Loknar,  Ivanka Šoštarko in Ivan Novak, ki so se v Kočevje vrnili zadovoljni in s povabilom za leto 2024.

Zbral: Ivan Novak

 

 

 

 

Jesenski oddih v Makarski

V sodelovanju s turistično agencijo Travel Tilago, s katero  sodelujemo na spomladanskih in jesenskih letovanjih, vas VABIMO   od   25.10.2023 – 29.10.2023   na

5 – dnevno jesensko druženje v MAKARSKO   

     in obiranje mandarin v dolino Neretve            

     Nastanitev:  Makarska riviera – hotel Medora Auri 4*

Cena vsebuje:

 • 4 x polpenzion vključno s pijačo ob večerji  ( pivo, vino, sokovi )
 • vodeni ogledi Makarske in Šibenika
 • avtobusni prevoz
 • izlet na obiranje mandarin v dolino Neretve s kosilom ( 3 kg mandarin na osebo )
 • 2 x glasbeni večer
 • kopanje: zunanji ogrevani bazeni ali notranji welness

 

 C E N A:    dvoposteljna soba ( 1/2 ) – na osebo  310,00 €                                                        ( za plačila  do 10.8.2023  je cena 285 € )

 doplačila:  turistična taksa 0,93 € na osebo na dan         

 soba 1/1  – 80,00 € na osebo 

                                                              PROGRAM                                                                                                                                                       

1.dan: odhod v Makarsko, namestitev v hotelu Medora Auri  4*, prosti čas, večerja in nočitev                                                                                                                                                                     2. 2.dan: ogled Makarske v spremstvu vodnika. Prosti čas, večerja.                                                        3.dan: fakultativni izlet v Imotski ( doplačilo 40 € ).Ogled mesta, degustacija vin  s prigrizki v kleti Grabovac. Povratek v hotel, prosti čas,večerja.                                                        4.dan: izlet na obiranje mandarin v dolino Neretve s kosilom

Po zajtrku odhod proti Metkoviču. Trgatev se prične s sprejemom na plantažah mandarin ob domačih aperitivih in živi glasbi. Sledi trgatev ( 3 kg mandarin gratis ) in  vožnja po reki Norin s tradicionalnimi stoletnimi čolni ( foto safari ) ob postrežbi domačega sira, pršuta in  kruha. Celodnevni izlet se zaključi s kosilom v restavraciji. Prihod v hotel okoli 17.00 ure. Večerja. Nočitev.                                                                                                                                                    5.dan: po zajtrku povratek domov s postankom v Šibeniku.

PRIJAVE sprejemamo v tajništvu društva

 Lepo vabljeni !

 

 

Nova predsednica ZDUS

Nova predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije je predsednica Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje Zdenka Jan, so odločili na volilnem zboru članov ZDUS-a. Nova predsednica si bo v svojem štiriletnem mandatu prizadevala za dobrobit vseh upokojencev, je zagotovila po razglasitvi rezultatov.

Zdenka Jan, upokojena kriminalistična inšpektorica, je bila v aktivnem obdobju vodja oddelka za mladinski kriminal na Policijski upravi Celje.

IZJAVA-ZA-JAVNOST-VOLILNI-ZBOR-ZDUS