Letovali smo na Hvaru

Ko se poletje pri nas počasi končuje in se že spogledujemo z jesenjo pride čas, ko se člani našega društva vsako leto odpravimo  na letovanje.  Letošnja destinacija je bil otok Hvar, Stari grad in hotel Lavanda.  Zbrali smo se prvo uro srede 5.9.2018 pred Pizzerijo Briški  in se veseli, malce zaspani in polni pričakovanj odpeljali proti jadranskemu otoku, ki je po številu sončnih dni med prvimi v Evropi. Tudi mi smo upali na lepo vreme in že sončno jutro v Splitu, ko smo se vkrcali na trajekt je nakazovalo, da bo pred nami vroč teden. Dve urici vožnje na trajektu so minile v prebujanju, tako da smo bili ob pristanku v Starem gradu že vsi dodobra razpoloženi. Z Relaxovima vodnikoma Poldko Čas in Kristjanom Laznikom smo se odpeljali do hotela, kjer nas je pričakala pijača dobrodošlice, pridružil pa se nam je tudi glasbenik Jože Kovač, ki je v času našega letovanja skrbel za dobro razpoloženje in plesno glasbo ob večerih.

In kaj smo počeli ves teden?

Po začetnem spoznavanju hotelskega kompleksa, plaže in okolice se je pričelo druženje, sončenje in kopanje, kartanje, nekateri so čas izkoristili za hojo, nekateri pa preprosto za lenarjenje in počitek.

Jutra so se pričenjala z vodeno telovadbo na plaži, dneve sta s športnimi igrami popestrila naša animatorja Poldka in Kristjan, večeri pa so bili namenjeni glasbi, plesu in veselemu druženju. Organizirane so bile tudi karaoke, v sosednjem hotelu Arkada pa smo imeli 2x čajanko. Prvič smo na delavnici s Slavico izdelovali klobučke, drugič pa smo srečo preizkusili na tomboli.

V nedeljo pa smo popoldne izkoristili za obisk mesta Hvar. Naš prvi postanek je bila mestna trdnjava Fortica ( ital. fortezza- trdnjava ), ki leži okoli sto metrov  nad mestom in je simbol burne zgodovine mesta Hvar. Trdnjavo so začeli graditi leta 1282 iz sredstev od prodaje soli in je bila namenjena obrambi mesta. Dograjevala se je skozi stoletja (današnjo obliko je dobila v 16. stoletju ),  vse do druge polovice 19. stoletja, ko je mesto izgubilo vojni pomen.  Zapuščena je ostala vse do leta 1971, ko so jo obnovili v turistični objekt. Sledila je vožnja do samega mesta, ki je nastalo na temeljih grškega Dimosa.  Mesto je zamenjalo številne gospodarje, gradili so ga domači in tuji arhitekti  ter tako ustvarili » spomenik –  dragulj  skrit v času », navdih številnim umetnikom in cilj petičnih turistov.

V ponedeljek je sledil celodnevni izlet. Zopet smo se odpeljali do mesta Hvar, kjer pa smo se vkrcali na 18 metrov dolgo leseno ladjico » Joan« in se odpeljali do Peklenskih otokov. Ime Pakleni otoci  izhaja iz besede » paklina », to je borova smola, ki se je nekoč uporabljala za popravilo čolnov in ladij. Med panoramsko vožnjo okoli otokov, smo se ustavili v uvalah Mlini, Palmižana in Sv.Klement. Postanke smo izkoristili za plavanje in kosilo, seveda pa ni šlo brez veselega prepevanja, saj nas je spremljal tudi Jože s kitaro.

Tako ali drugače, na soncu ali v senci, v morju ali na obali, na sprehodih ali v ležalnikih, na plesišču ali ob njem, preživeli smo čudovit teden in dočakali sredo, ko se je bilo potrebno vrniti domov. Tolažili smo se s pregovorom » Povsod je lepo, a doma je najlepše » pa  vendar so nam misli vseeno uhajale » kam pa drugo leto? »

Hvala agenciji Relax, animatorjema Poldki in Kristjanu, Jožetu za glasbo ob večerih in nenazadnje voznikoma Prevozništva Mrgole, da je za nami nepozabno letovanje.

Se vidimo drugo leto!

Zapisala: Barbka

(Visited 66 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja