Starejši vozniki in varna vožnja

Javna agencija RS za varnost prometa si v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo, Policijo, DARS-om, ZDUS in drugo zainteresirano javnostjo v okviru projekta “Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu” prizadeva z različnimi sodelujočimi za čim daljšo in samostojno mobilnost starejših, s poudarkom na varnosti vseh udeležencev v prometu.

Z namenom seznanitve starejših voznikov in voznic, ki bi radi ostali čim dlje mobilni in varni na cestah, je bila  dne 16.9.2016 v prostorih Turističnega centra Kozolec – Jezero Kočevje, organizirana predstavitev o varnosti v prometu. V predstavitvi so sodelovali SPV Občine Kočevje, Izpitni center Novo mesto in Policijska postaja Kočevje.

V 2 urni predstavitvi smo se udeleženci seznanili oz. smo ponovili naše znanje iz CPP s posebnim poudarkom na novostih v predpisih. Posebna pozornost je bila dana vožnji skozi križišča, ob tem še posebej vožnja skozi krožišča, ki marsikomu še vedno povzročajo težave.

V Kočevju nimamo avtoceste, ne hitre ceste in ne obveznice, zato je bila predstavitev s pravili vožnje na teh voziščih še posebej dobrodošla. Poudarek je bil na pravilnem vključevanju v promet na avtocesto, kako avtocesto zapuščaš, varnostna razdalja, pravilno prehitevanje, kako ravnaš v primeru okvare vozila,..

Pešci in promet – prehodi za pešce, preden stopiš na prehod se prepričaj ali je varno, nošenje kresničk,…

Prikazani so bili tudi statistični podatki o prometnih nesrečah, % starejših udeležencev v prometu.

V vlogi starejših voznikov je izjemno pomembno, da: Ohranjamo potrebne psihofizične sposobnosti in smo seznanjeni s svojim zdravstvenim stanjem; Ohranjamo in dopolnjujemo naša znanja in spretnosti; Seznanjajmo se s tehničnimi pripomočki, ki so na voljo v vozilih; O razmerah na cestah se pravočasno, še pred odhodom na pot pozanimamo. Skratka bodimo previdni in vidni.

Kljub minimalni udeležbi, smo bili udeleženci s predstavitvijo zelo zadovoljni in res škoda, da se ne izkoristi priložnosti, od strokovnih oseb dobiti potrebne informacije.

Vožnja motornega vozila je zahtevno delo, ki ga izboljšujemo s prakso in izkušnjami. Starejši vozniki imamo nedvomno veliko izkušenj. Vendar varen voznik ni le tisti, ki je z leti in s prakso razvil veščine vožnje, pač pa tudi tisti, ki ravna odgovorno in se zaveda svojih sposobnosti in omejitev.  

(Visited 15 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja