OBVESTILO Policijske postaje Kočevje

Spoštovane upokojenke in upokojenci !

S Policijske postaje Kočevje so nas obvestili, da se je v zadnjem obdobju povečalo število drznih tatvin na domovih, kjer so žrtve pretežno starejši občani.  Da bi nas seznanili  s previdnostnimi ukrepi in delu storilcev, so izdali letak  s preventivnimi nasveti, katerega prosim pozorno preberite. Prav tako vas prosim, da na previdnost pred neznanci opozorite svoje sosede ali znance,  oz. da ste pozorni na dogajanja v vaši okolici. 

Predsednica DU: Barbka Bižal Kolar

OBVESTILO

»Na   Policijski   upravi   Ljubljana   opažamo   pojav  drznih  tatvin  iz stanovanjskih  hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način,  oškodovance  pa  zavedejo  do  te  mere, da preteče kar nekaj časa, preden  ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali  tudi  v  medijih,  vendar  opažamo  da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih
ogovorijo.  Žrtve pa so predvsem starejši občani.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode,   da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar
ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom  tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves  čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V  kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo,
da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.«

Boštjan Rückl, vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Kočevje

 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja