Festival – Slovenija v Pragi –

Povabilo oz. obvestilo vsem tistim, ki radi potujete.

Že na januarskih srečanjih sekcij je bilo omenjeno, da se bosta Pevski zbor in Zimzelenke , v času od 24. do 27 avgusta avgusta udeležila Festivala v Pragi in da se nam, če želite lahko pridružite. Cena za 3 nočitve s polpenzionsko storitvijo je 173 € na osebo, cena prevoza pa še ni znana, bo pa odvisna od števila udeležencev in cene goriva. Vse informacije o programu in ogledih, lahko dobite v pisarni našega društva, je pa prostih 15 mest, tako da ponudba velja do zapolnitve. Pevke in plesalke pa bodo vesele vaše podpore na festivalskih nastopih.

                                                                 PRAGA  24.8.2023 – 27.8.2023

Praga (češko Praha) je z 1,2 milijona prebivalcev glavno in največje mesto na Češkem, za mnoge pa tudi eno najlepših mest v Evropi. Leži ob reki Vltavi, ki je pritok reke Labe in je kulturno ter gospodarsko središče Češke. Zemljepisno leži v osrednjem delu Evrope, na sredini češke kotline.

Znamenitosti v Pragi privlačijo mnoge, zato ni nič nenavadno, da je glavno mesto Češke eno najbolj obiskanih evropskih mest. Na leto Prago namreč obišče več milijonov obiskovalcev, ki si želijo videti najbolj znane znamenitosti v Pragi. Znamenitosti v Pragi pa niso zgolj praški grad in Karlov most. V mestu, kjer živi 1,2 milijona ljudi, se najde cel kup znanih in manj znanih kotičkov, ki so zagotovo vredni obiska.

Zlata Praga, Praga stoterih stolpičev, Najlepše mesto v Evropi … takšne oznake prav gotovo veljajo, čeprav povedo le del zgodbe. V svoji oker barvi se mnoge zgradbe v mestu svetijo kot zlato, že posebno v siju pozno popoldanskega sonca. Črto obzorja prekinjajo nešteti stolpi, stolpiči in zvoniki. Praga je labirint zavitih cest, uličic, dvorišč in prehodov, ki Vas popeljejo globoko med zgradbe in vam omogočajo pogled na prekrasne znamenite praške arhitekture

                                                                OKVIREN PROGRAM FESTIVALA

 ČETRTEK, 24.08.2023                                                                                                                                Prihod skupin v Prago med 14. in 16. uro. Sledi nastanitev vseh udeležencev v hotelu OLYMPIC**** ali OLYMPIC CONGRESS****, Sokolovska 138a, Praga 8.Hotel Olympic ponuja klimatizirane sobe (2 ali 3 posteljne) z lastno kopalnico, satelitsko televizijo, brezplačnim WI-FIjem, mini barom in sefom. V hotelu je na voljo tudi bankomat, menjalnica ter igralnica. Iz zgornjih nadstropij se odpira prekrasen pogled na Praški grad. Hotel Olympic**** leži v okrožju Praga 08, lokacija pa nudi izredno enostaven dostop do središča mesta. Do trga Vaclavske namesti so le 4 postanki s podzemno železnico. Podzemna postaja Invalidovna (linija B) je od hotela oddaljena le 200m, v krogu 300m pa ustavljata tramvaja št. 8 in 24. Hotel ima urejeno tudi parkirišče za avtobuse, v neposredni bližini (100m) pa se nahaja tudi hotel Olympic Congress****, kjer bo prvi dan potekala tudi otvoritev festivala ter predaja festivalskih tabel.

Po namestitvi in prostem popoldnevu katerega lahko izkoristite za hiter skok v mesto ali pa za kozarček tipičnega češkega piva sledi večerja, po večerji pa v Kongresni dvorani hotela Olympic Congress**** sledi 1. festivalski dan – Otvoritev festivala Slovenija v Pragi 2023, z nastopi nekaj slovenskih skupin ( vsaka skupina mora imeti pripravljen cca 12 minutni program – spored nastopajočih bo določen po prejemu prijav in selekciji skupin ). Na tem večeru bosta predstavnike skupin sprejela direktor festivala ter cenjena Veleposlanica Republike Slovenije v Pragi ter jim predala festivalske table in z njimi izmenjala simbolična darila.

PETEK, 25.08.2023                                                                                                                                               Po zajtrku se bomo v družbi lokalnega turističnega vodiča odpravili na ogled po mnenju mnogih enega najlepših mest v Evropi. Ogledali si bomo grajski kompleks Hradčanov (po Guinessovi knjigi rekordov največji grad na svetu) s kraljevo palačo, katedralo Sv. Vida, s stolpom Daliborka ter znamenito Zlato ulico. Sledil bo ogled znamenitosti več kot tisoč let stare prestolnice, med drugim tudi Karlovega mostu, ki so ga zgradili leta 1367. Most je okrašen s kipi svetnikov, med njimi je tudi Sv. Janez Nepomuk, ki so ga prav s tega mostu vrgli v Vltavo. V starem mestu je gotovo najimenitnejši Staromestni trg s Staro mestno hišo in njeno astronomsko uro iz 15. st., s spomenikom Jana Husa in mnogimi drugimi pomembnimi palačami in cerkvami.  Vaclavske namesti so kraj, kjer mestno srce najmočneje utripa. Lepote Prage bomo lahko opazovali tudi iz druge perspektive, saj sledi križarjenje z ladjico pod mostovi Vltave, od koder boste iz najlepšega možnega vidika lahko opazovali Prago v vsej svoji lepoti. V dogovoru z vodnikom sledi seveda možnost obiska katere od najbolj znanih praških pivnic, kot so “U Fleku, U Kaliha, U Medvidku”, kjer točijo različne vrste odličnih čeških piv. Prihod v hotel, večerja in nočitev

SOBOTA, 26.08.2023                                                                                                                                    Sobota bo čas za 2. Festivalski dan in dan za predstavitev slovenske kulture ter običajev, saj se bomo že po zajtrku ponovno odpravili v center Zlatega mesta, kjer bomo skozi celoten dan na različnih lokacijah s slovensko pesmijo in plesom predstavili našo prelepo domovino ter naše navade in običaje. Nastopi se bodo v sodelovanju z Veleposlaništvom republike Slovenije predvidoma dogajali na kultnih Praških lokacijah, kot so Praški grad, Velika sobotna tržnica domače češke obrti, Plečnikova cerkev Srca jezusovega ter na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Pragi (vsaka skupina mora imeti pripravljen cca 12 minutni program – spored nastopajočih bo določen po prejemu prijav in selekciji skupin). Sledi večerja in nočitev.

NEDELJA, 27.08.2023                                                                                                                                         Po zajtrku čas za sproščeno kavo v hotelski kavarni, okoli 10. ure pa sledi povratek nazaj proti Sloveniji. Po želji, si lahko ta dan ogledate še katerega od bližnih čeških mest:

– Češke Budjejovice (staro mestno središče s Trgom Otokarja II., ki ga obdajajo slikovite meščanske hiše z renesančnimi in baročnimi pročelji. Tam stoji tudi najimenitnejša mestna stavba, magistrat Radnice, osrednji del trga pa krasi Samsonov vodnjak. Gre za prekrasno pokrajino, polno gradov in deželnih dvorcev, po kateri so nekoč potekale pomembne trgovske poti.),

– Češki krumlov, (zaradi dragocene kulturne dediščine je Češki krumlov pod Unescovim varstvom. Na ogled je odlično ohranjen grad, ki je večkrat spremenil svojo podobo, danes pa je razkošna palača s številnimi dvorišči in z baročnim ter rokokojskim interierjem.)

– Karlovy vari (mesto z dobrimi 50 tisoč prebivalci je znano predvsem po zdraviliškem turizmu.

Organizator Vam nudi:                                                                                                                            Participacija na festival znaša 173€ / osebo in zajema: 3 nočitve v hoteluOLYMPIC**** ali OLYMPIC CONGRESS**** na bazi pol penziona (zajtrk, večerja).

 Nastanitev v -2 in -3 posteljnih sobah (1-posteljne sobe možne za doplačilo 32€ na dan)

– Organizacijo festivala in spremljevalnega programa

– Prijavnino in potrebno infrastrukturo za nastope (najem dvoran, oder, ozvočenje, osvetlitev, …)

– Licencirane turistične vodiče ob ogledu znamenitosti

– Vstopnico za vožnjo z ladjico po Vltavi

– Slovenske koordinatorje programa in njihovo podporo pred in med festivalom

– Festivalsko tablo in certifikat za udeležbo na festivalu

– Spoznavni večer za vse udeležence

– Oglaševanje festivala (lokalno oglaševanje, oglaševanje dogodka preko FB in Instagram strani …)

– Spominek za vsako skupino

Doplačila:

Turistična taksa – 50 CZK (čeških kron) cca 2,2€ po osebi na dan – odvisno od trenutnega tečaja krona/evro (obvezno za vse polnoletne udeležence, poravna se z gotovino ob prihodu na recepciji hotela)

Parkirišče za avtobuse ob hotelu – 10 eur na dan

 

 

 

(Visited 234 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja