Bralni kotiček – NEVROTIČNA GOSPODINJA

Nevenka Križ nam tokrat predstavlja zbirko iskrivih humoresk, priročno branje za sedanji čas.

Prebereš eno ali dve humoreski in ko imaš spet nekaj časa z branjem nadaljuješ. In tako do konca. V vsaki humoreski je kanček resnice, povezane s humorjem na pisateljičin način.  Res prisrčno in zanimivo. Branje humoresk bo vsakega bralca ali bralko nasmejalo in navdušilo. Res priporočam!

Nevenka Križ

NEVROTIČNA GOSPODINJA

Ko sem bila zadnjič pri frizerju sem morala malo počakati. Pa sem vzela v roke Jano, št 11 in počasi ogledovala naslove člankov in listala do konca. Ustavila sem se pri kolumni Sonje Grizila, v kateri prepričljivo piše, da so ji hoteli po krivem rubiti velik dolg, nič pa ni pisalo, zakaj je dolg nastal. Po urgiranju na FURS-u je izvedela, da nima dolga pač pa preplačilo, ki ga bo, zato ker je urgirala, dobila nazaj. Sicer ga ne bi, ali pa bi ga morala celo plačati. Tako nas novinarka s humorjem prežeti zgodbi opozarja na napake in neumnosti, ki jih ustvarja človek.
Gospa Sonja Grizila je novinarka celo življenje. Pisati je začela že pri štirinajstih letih in ljubezen do pisanja ji je prinesla poklic. Sedaj je že upokojena a še vedno najde čas za pisanje. V Jani je našla mesto, kjer širi virus najžlahtnejšega humorja. Piše humoreske. Napisala jih je že okrog sedemsto. Njene zgodbe so vedre in prežete s humorjem. Smeh vzbuja z dogodki, značaji oseb, družinskih odnosov, … Na šaljiv način prikazuje resničnost življenja, ki bi ga lahko prikazali tudi v televizijski upodobitvi.

V knjigi Nevrotična gospodinja lahko preberemo 131 družinskih zgodb, ki so čisto naše, slovenske, napisane z jezikom, ki ima naravnost huronski občutek za situacijsko komiko. To so izvrstne humoreske iz kuhinje domiselne, bistre in duhovite sodobne ženske, ki vse vidi in vse ve, samo doma ni vselej uspešna.
Knjiga deluje povsem nenevrotično v primerjavi z naslovom. In kaj je sploh gospodinja? Pred emancipacijo je bil to poklic z neomejeno delovno dobo, nedoločljivim urnikom, brez bolniške, dopusta in pokojnine. Danes je tam, kjer ženske delajo, gospodinjstvo postalo dejavnost v prostem času. Večina žensk še vedno podpira tri vogale pri hiši in se noče sprijazniti s pripravljeno hrano iz trgovskih centrov. Ker se ob mikrovalovki nikakor noče razviti tisti čarobni občutek doma, ki je kljub noremu napredku še zmeraj moderen, so si nakopale zelo naporen hobi. Čedalje zahtevnejše delovno okolje in slaba navodila o pravilnem in zdravem življenju, ki dežujejo iz vseh medijev, pa imajo hude stranske učinke. Gradivo za njene kolumne sproti nastaja in se ni bati, da bi ga kmalu zmanjkalo.
Nevrotična gospodinja razpleta prismojene zaplete, ki jih skoraj vedno zakuhamo zaradi raznoraznih nesporazumov. In gospa Sonja Grizila zna na šaljiv način prikazati resničnost življenja v zgodbi, v kateri je osebno stališče avtorice in obilo humorja. Ta pa je nadvse dobrodejen.

Nevenka Križ

 

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja