Stališče ZDUS do stavke FIDES

V ZDUS stavke zdravnikov ne podpiramo

V zvezi društev upokojencev Slovenije ZDUS se pridružujemo nasprotovanju do stavke zdravnikov in Fides-a, kar so izrazile že nekatere stanovske organizacije. V bran vsem dostopnemu javnemu zdravstvu pa pozivamo Državni Zbor, da čimprej obravnava in sprejme interventni zakon, ki ga imajo poslanske skupine že na svojih mizah.

S spremembami in dopolnitvami Zakona o zdravstveni dejavnosti in Zakona o zdravniški službi je nujno sistemsko preprečiti plazečo se privatizacijo v zdravstvu po ameriškem vzoru katere cilj je le dobiček, ne pa zadovoljevanje potreb ljudi po zdravstvenih storitvah. Na podlagi informacij, ki nam jih pošiljajo člani društev upokojencev, je pri nas zaradi nedelujočega sistema v zdravstvu vedno več takih, ki si zasebnih zdravstvenih pregledov  ne morejo privoščiti, do svojega osebnega zdravnika pa ne morejo priti, ali pa ga sploh nimajo.

Vse našteto terja takojšnje ukrepanje resornega ministrstva in vlade, saj gre za  ustavno kršitev temeljne človekove pravice, dostopa do zdravstvene oskrbe. Stavka FIDES-a je po našem prepričanju zgolj stavka za višje plače, nikakor pa ne stavka, ki poziva k urejanju sistemskih razmer v zdravstvu, zdravniki pod okriljem Fidesa pa spretno izkoriščajo sleherni trenutek za zaostrovanje razmer.

Stanovska hipokrizija torej in  brezkompromisni boj za privatizacijo zdravstva s katerim Fides hodi z roko v roki, namesto da bi ost puščice usmeril nanj.  Tako kot v vseh poklicih in stanovskih združenjih, so tudi zdravniki z zvrhano mero empatije, ki jim je Hipokratova prisega svetinja in skupina le teh dokazuje, da je bil normativ preveč znižan in da je v rednem delovnem času vendarle mogoče opraviti bistveno več, kar so sporočili tudi ZZZSju, zato bi prej pričakovali, da bi bil njihov glas bolj odmeven predvsem v okviru sindikata zdravnikov, zdravništva in Zdravniške zbornice.

Na koncu pa si dovolimo sposoditi Fidesov slogan, Dovolj nam je.  Res je, dovolj nam je!

SOJ – ZDUS

V Ljubljani, 15. januarja 2024

 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja