Štehvanje – majski izlet

Tam čir teče bista Zila: na štehvanje v Bistrico ob Zilji in obisk pri »mutcu osojskemu«

Na pot se bomo odpravili 20. maja 2024, ob 6:30 uri, z avtobusne postaje v Kočevju.

Vožnja mimo Ljubljane in Jesenic skozi vzdolž Save Dolinke do Kranjske Gore, kjer si bomo vzeli nekaj časa za jutranjo kavico in sprehod po naselju. Od tod nadaljujemo čez državno mejo v Italijo in mimo Trbiža (Tarviso) v Avstrijo. Tam si bomo v kraju Vrata-Megvarje (Thörl-Maglern) v senci mogočnega Dobrača ogledali cerkvico sv. Andreja, ki jo je v 15. stoletju poslikal slikar Tomaž Beljaški in velja za verjetno najlepše poslikano cerkev na celotnem avstrijskem Koroškem.

Zatem nas bo pot mimo Gorij (Göriach), kjer je župnikoval idejni oče programa »Zedinjene Slovenije«, Matija Majar Ziljski, popeljala v osrčje Ziljske doline, do Bistrice ob Zilji (Feistritz an der Gail). Na binkoštni ponedeljek se tam domači fantje za naklonjenost deklic vsako leto pomerijo v štehvanju, starodavnem ljudskem običaju, med katerim na neosedlanih noriških konjih pokažejo vse svoje jahalne spretnosti, ko med dirom po vasi skušajo z železnim kijem razbiti na kol nasajeni leseni sodček. Po tekmovanju se z dekleti pod vaško lipo zavrtijo v tradicionalnem »prvem reju«.
Praznovanje je še toliko bolj zanimivo zaradi slikovitih ziljskih dekliških noš, ki so menda svoje dni pritegnile celo pozornost same cesarice Marije Terezije. Kdor bo želel, si bo lahko v gostilni Stara pošta (v lastni režiji) privoščil tudi slavno »čisavo župo«, ki jo v Bistrici pripravljajo samo na ta dan v letu, ali pa se povzpel do župnijske cerkve sv. Martina, ki kraljuje na skali nad vasjo, od koder se ponuja razgled na Ziljsko dolino.

Iz živahnega bistriškega utripa se bomo po štehvanju umaknili še v tišino nekdanjega benediktinskega samostana v Osojah (Ossiach) ob istoimenskem ledeniškemu jezeru, enemu največjih in najlepših na Koroškem. Po legendi, ki jo je v baladi »Mutec osojski« imenitno upodobil Anton Aškerc, naj bi tam svojo življenjsko pot končal poljski kralj Boleslav II. A nekdanji samostan za svojimi zidovi skriva še marsikatero drugo zanimivost, med njimi tudi kakšno, ki nas bo spomnila na napeta branja iz mladih dni.

Dan bomo po vnovičnem prestopu državne meje zaključili s poznim kosilom v Sloveniji, nato pa se vrnili proti Kočevju, kamor bomo prispeli v večernih urah.

CENA IZLETA JE 50 €, vsebuje pa prevoz, vodenje in kosilo. 

Izlet bo organiziran v kolikor bo prijavljenih najmanj 40 oseb, prijave do zapolnitve mest na avtobusu pa sprejemamo na društvu  do 16. maja 2024.

LEPO VABLJENI !

(Visited 130 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja