Festival – Slovenija v Sarajevu

Povabilo oz. obvestilo vsem tistim, ki radi potujete.

Tudi letos se bodo pevke in plesalke udeležile festivala Slovenija.in. Tokrat grejo v času od 18. do 21. aprila v Sarajevo.   V kolikor želite, se jim lahko pridružite, vesele bodo vaše podpore na festivalskih nastopih.

Prostih je 15 -20 mest, ponudba pa velja do zapolnitve.

CENA:

 Participacija organizatorja na osebo je  152 €  zajema

  • 3 x polpenzion v hotelu Saraj
  • Turistično takso
  • Otvoritveni večer z zabavo in živo glasbo
  • Licencirane vodiče ob ogledu znamenitosti Sarajeva
  • Doplačilo za enoposteljno sobo 15€ na osebo na dan ( do zapolnitve mest )

DOPLAČILA:

  • Skupinsko nezgodno zavarovanje pri zavarovalnici Generali ( po želji )
  • Stroški avtobusnega prevoza cca 80 € ( odvisno od števila prijavljenih oseb )

 OKVIREN PROGRAM FESTIVALA

Četrtek 18.4.2024 ………Prihod skupin v Sarajevo med 15. in 16. uro. Sledi nastanitev vseh udeležencev v hotelu Saraj v samem srcu Sarajeva. Po namestitvi sledi prosto popoldne, katerega lahko izkoristite za individualen sprehod v mesto, po večerji pa v hotelski dvorani sledi Otvoritveni večer Festivala ‘’Slovenija v Sarajevu 2024’’ s sprejemom, podelitvijo festivalskih tabel, izmenjavo simboličnih daril, druženjem in zabavo ob živi glasbi. Nočitev…

Hotel Saraj: Hotel Saraj je oddaljen le 300 metrov od Baščaršije in vodnjaka Sebilj. Ponuja brezplačen brezžični internet v vseh prostorih in skupen salon, kjer se lahko sprostite. V sklopu nastanitve sta na voljo tudi brezplačno parkirišče in restavracija, kjer vam bodo nadvse gostoljubni natakarji postregli z zajtrkom in večerjo. Vsaka soba nudi s preprogami obložena tla, kabelsko televizijo, prostor za sedenje ter lastno kopalnico s kadjo ali prho in brezplačnim toaletnim priborom. Poskrbljeno je tudi za brisače. Hotel ponuja nastanitev v 2, 3 ali 4 posteljnih sobah.

Petek 19.4.2024 ………Po zajtrku se bomo v družbi lokalnega turističnega vodiča odpravili na ogled srca Sarajeva, Baščaršije. Sarajevo se ponaša s Baščaršijo, zelo dobro ohranjenim starim delom mesta iz časa Otomanskega cesarstva. Ta del mesta je poln unikatne arhitekture tistega časa. Tukaj bomo ob številnih mošejah videli tudi konake (prenočišča) in hanove (gostilne), vključno s številnimi kupolastimi džamijami in tradicionalnimi oblikami orientalske arhitekture. Iz tega obdobja so najbolj znane Baščaršijska mošeja, Gazi Husrev-Begova mošeja ter Alipašina mošeja.

V Sarajevu kot multikulturni prestolnici si bomo lahko ogledali stari judovski tempelj, staro pravoslavno cerkev in katoliško katedralo. Eden od simbolov mesta je tudi Mestna hiša (Viječnica) ter mestna tržnica Markale z lokalno ponudbo svežih pridelkov, proizvodov, začimb in ročnih izdelkov. Obiskali in fotografirali se bomo lahko pred večnim ognjem, ki je posvečen padlim med drugo svetovno vojno.                                                                                          Vse te zgradbe se nahajajo v neposrednem centru mesta ob mnogih parkih, trgih ter mostovih reke Miljacke. Med najznamenitejšimi je vsekakor Latinski most, ki se je od 1918 do 1992 imenoval Principov most po atentatorju Gavrilu Principu.

V mestnem središču lahko sleherni dan odkrijete nekaj novega … užijte dolge požirke vode iz vodnjaka Sebilj, kar pregovorno pomeni, da se boste tja zagotovo še vrnili. Seveda vam priporočamo, da brez slabe vesti in odvečnega štetja kalorij uživate v bosanski kulinariki. Poskusite lokalne okusne čevapčiče v lepinji s kajmakom ter raznovrstne tradicionalne bosanske slaščice, sladke baklave, mesne bureke in sirnice ‘izpod peke’. Privoščite si bosansko kavico, postreženo s kockami sladkorja ali tradicionalno Sarajevsko pivo ter rakijo.

V pozno popoldanskih urah sledi 2. festivalski večer ‘’Slovenija v Sarajevu 2024’’, ko bomo z nastopi slovenskih kulturnih skupin v sami Baščaršiji prikazali del slovenske bogate kulture. Nastopi bodo potekali na ploščadi pred mestno hišo, vsaka skupina mora imeti pripravljen cca 10-12 minutni program – natančen spored nastopajočih pa bo določen po prejemu prijav in selekciji skupin.

 Sobota 20.4.2024 ………Zbudili se bomo v nadvse zanimiv 3. Festivalski dan ‘’Slovenija v Sarajevu 2024’’, saj po zajtrku sledi koncert pred oz. v mogočni Katedrali Srca Isusovega. Sledi prosti dan, v katerem si lahko ogledate izvir Bosne (vrelo Bosne), ki se nahaja 12 km jugozahodno od Sarajeva, pod planino Igman in velja za eno izmed najlepših znamenitosti v državi. Obiščete lahko 12 km oddaljen Slap Skakavac, ki je s svojimi 98 metri najvišji, predvsem pa najlepši slap v Bosni. Priporočamo tudi obisk Olimpijske dvorane Zetra, Vojnega tunela ali stolpnice AVAZ Tower, ki je s svojimi 176 metri najvišja stavba v Bosni.

Edinstveno doživetje bo vožnja z gondolo na goro Trebević. Ko boste z obnovljeno gondolo, katere spodnja postaja je le slabih 500 metrov oddaljena od hotela, prispeli na vrh Trebevića, boste lahko uživali v čudovitem razgledu na Sarajevo. Ko boste imeli dovolj razgledov, priporočamo, da si ogledate zapuščeno olimpijsko bob stezo. Zgrajena je bila leta 1984, ko je mesto gostilo zimske olimpijske igre, danes pa je skrita v naravi in prekrita z grafiti

V pozno popoldanskih urah sledi 3. festivalski večer ‘’Slovenija v Sarajevu 2024’’, ko bomo z nastopi slovenskih kulturnih skupin v sami Baščaršiji znova prikazali del slovenske bogate kulture in zaključili festival Slovenija v Sarajevu 2024.

 Nedelja 21.4.2024.……..Po zajtrku čas za sproščeno kavo v hotelski kavarni, okoli 10. ure pa sledi povratek nazaj proti Sloveniji ali po lastni želji, postanek in ogled katerega od drugih mest Bosne in Hercegovine (Zenica, Travnik, Jajce, Banjaluka, Bihač …)

 

 

 

 

 

(Visited 373 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja