Sestanek prostovoljcev in mobilnost starejših

20.9.2022 ob 10. uri  se je v sejni sobi našega društva na delovnem sestanku srečalo 16 naših prostovoljcev in prostovoljk.

Koordinatorica Jelka Poje je prisotne najprej seznanila, da je projekt  E-oskrba za upokojence zaključen, ker je kvota 5000 uporabnikov dosežena. Projekt  v sodelovanju s Telekomom d.d. in ob sofinanciranju Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstva za zdravje izvaja ZDUS, potekal pa bo v  času od 1.4.2022 do 30.9.2023. V okviru trajanja projekta se uporabnikom zagotavlja  brezplačna oskrba, si pa ZDUS prizadeva, da bi se upokojencem ta ugodnost podaljšala.

Prostovoljce je koordinatorka tudi spodbudila, da svoje obiske na terenu opravijo čimprej, saj se število okuženih s korona virusom povečuje, zaradi česar bi bil osebni stik lahko zopet onemogočen.

Da pa je humano delo, ki ga opravljajo tudi kvalitetno, se prostovoljci vseskozi izobražujejo in se tako seznanjajo z novostmi, s katerimi bi starejšim omogočili boljšo kakovost bivanja. Sem nedvomno spada tudi mobilnost starejših, ki prispeva k boljši socialni vključenosti, zato sta v goste prišli Katarina Bevc in Marjana Lesjak, ki sta prisotnim predstavili storitev prevozov Sopotnik in Toyota Go. Sopotnik je v našem prostoru že dodobra uveljavljen način prevozov in ga starejši že s pridom uporabljajo, zato sta podrobneje predstavili Toyoto GO. Tudi ta storitev je za upokojence in osebe starejše od 65 let brezplačna, izvaja pa se samo v okviru meja občine Kočevje. Namenjena je tudi prevozu invalidov na vozičkih, saj vožnje opravlja kombi, je pa podobna taxi storitvi, kjer si sami si določite cilj vožnje, uro odhoda in povratka. Tako je omogočen obisk kina, kulturne prireditve, zdravnika, lekarne ali trgovine. Prevoze se lahko naroči od ponedeljka do petka med 4.30 in 22. uro  pri koordinatorki Sopotnika na tel.št. 051 426 411.  Za vsa vprašanja pa so na voljo tudi na tel. št. 030 709 709 med 9. in 15. uro.

Zadnja točka dnevnega reda je bila namenjena še povabilu na srečanje prostovoljcev PZDU Dolenjske in Bele krajine, ki bo v ponedeljek 26.9.2022 v Črnomlju.

Z zahvalo za opravljeno delo in razdelitvijo obrazcev za vpis storitev je bil sestanek zaključen.

Zapisala: Jelka Poje

 

 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja