Predavanje – komunikacija prostovoljca

Dne 28.5.2024 nam je predavala ga. Ismeta Mujanović na temo  komunikacija prostovoljca  z uporabnikom. Predavanja so se udeležile poleg naših tudi prostovoljke DU Sodražica.

Kaj je komunikacija ?
To je pristen odkrit pogovor s sočlovekom in pomoč njemu po naših zmožnostih. Uspešna komunikacija nas navda z občutki zadovoljstva, povezanost z okoljem…
Starostniki imajo močno potrebo po pogovoru in delitvi svojih  življenjskih izkušenj.
Kaj je pomembno pri komunikaciji ?
S staranjem ali z boleznijo ljudje slabše slišijo in vidijo, zato je važen miren in svetel prostor. Govorimo tudi malo glasneje, razločno, važen je direkten očesni stik, moramo znati pozorno poslušati, ne človeka prekinjati ali  povzročati slabo voljo s pogovorom.
Moramo znati človeka opazovati, saj so nekateri že v začetni fazi demence, ga pozorno poslušati in starosti primerno voditi pogovor. Opazujmo človekovo spremljajoče čustveno doživljanje tudi pri pogledu okolice in ljudi , ki ga obkrožajo.
Po končanem predavanju so se nam pridružili uslužbenci organizacije JUTRO, nam predstavili svoje delo in način oskrbe pri bolnih in onemoglih ljudeh. Na koncu smo s podpisom podali podporo organizaciji v naši občini, za večji finančni prispevek  pri ceni storitev JUTRA.
Zapisala: Jelka
(Visited 22 times, 1 visits today)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja